Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni!

Mimořádně s 20% slevou

Ostrava 7. 10. 2024 – Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

„V akreditované laboratoři v Ostravě – Mariánských Horách a dále v provozních laboratořích v Třinci, Opavě, Podhradí u Vítkova, Novém Jičíně a Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí provádíme vzorkování vod a chemické, biochemické, biologické a mikrobiologické laboratorní rozbory vod pitných (vodovodní řad/studna), teplé vody, vody z domovních bazénů, odpadní vody a kalů z centrálních čistíren odpadních vod, odpadní vody z domovních čistíren. Disponujeme zkušeným týmem analytických pracovníků, terénních zaměstnanců, kteří denně vyjíždějí na odběrová místa s moderní laboratorní technikou. Ročně jsou zpracovány vyšší stovky rozborů vody ze studní a jsme připraveni pomoci také v těchto nelehkých dnech,“ říká vedoucí vodárenských laboratoří Vodotech Pavla Veselá.

Detailní informace naleznete na www.vodotech.cz, domluvit se můžete na +420 556 621 633 nebo laboratoře kontaktovat prostřednictvím e-mailu laborator@vodotech.cz.

Po konci mimořádně deštivého období, které s sebou nejen v našem regionu přineslo na řadě míst také povodňové vlny, je s ohledem na zdraví své i svých blízkých odpovědné zkontrolovat, jakou vodu ze studně pijeme. Je nezbytné odborně prověřit, zda nepředstavuje zdravotní riziko, jehož důsledky mohou velice nepříjemně pocítit především děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Nepodceňujme tuto situaci! Buďme odpovědní ke zdraví svých blízkých i sebe samotných!

Laboratorní analýzy vody ze studní se doporučuje provádět alespoň jednou ročně, při změně klimatických podmínek, což období od druhé poloviny letošního září rozhodně splňuje, se jedná o preferovanou dobu pro provedení laboratorního rozboru. Při posuzování kvality vody ve studni a její ne/vhodnosti pro konzumaci není odpovědné spoléhat pouze na vlastní smysly. Ty nejsou v řadě případů schopny na rozdíl od laboratorních analýz přítomnost nevhodných látek ve vodě zachytit.

Zhruba 5–10 % obyvatel naší země je závislých na vodě z veřejných nebo domovních studní. Další zhruba pětina obyvatelstva používá vodu ze studní na chalupách, chatách o víkendech a na dovolené. Všichni tito lidé by měli odpovědně přistupovat k tomu, aby pravidelně sledovali, jakou vodu z těchto zdrojů pijí, a zda má odpovídající kvalitu s ohledem na lidské zdraví.
„Procesu kontroly začíná vyzvednutím speciálních vzorkovnic v laboratoři. Sterilní vzorkovnice jsou základním pravidlem pro zajištění objektivity výsledků, neměly by se podceňovat ani podmínky převozu vzorku a jeho uchovávání. Správný výběr parametrů vzorku závisí na mnoha okolnostech. K základně chemickému rozboru je možné přidat speciální anorganický rozbor na těžké kovy, dále například na nepolární extrahovatelné látky nebo specifické organické látky. Je velmi vhodné posuzovat konkrétní lokalitu a vodní zdroj na základě okolních podmínek,“ říká vedoucí provozních laboratoří Vodotech Lucie Chlebková.

Při prvním rozboru zdroje se doporučuje analyzovat více ukazatelů tak, aby bylo možné dosáhnout uceleného přehledu o jeho kvalitě. Při dalších analýzách je dostačující zaměřit se na kritické ukazatele, které nebyly v prvním rozboru vyhovující, a zkontrolovat tak účinnost přijatého technologického opatření. Nejčastějšími problémy, s nimiž se laboratoře při rozborech setkávají, jsou bakteriální kontaminace, zvýšený výskyt železa, manganu a dusičnanů.

Co má vliv na kvalitu vody ve studni?

Klimatické faktory – tání sněhu, povodně, sucho
Materiál využitý pro stavbu studny, vrty a rozvody vody
Okolní prostředí – možná kontaminace například ze zemědělské nebo průmyslové činnosti
Geologické podloží – může mít vliv na přítomnost manganu, železa a dalších kovů – je možné využít kvalitní filtry